سبک های عکاسی مختلفی در دنیا شناخته شده هستند که شما با یادگیری آن ها می توانید حرفه عکاسی خود را شکل دهید. امروزه وجود سبک های عکاسی زیاد باعث شده است که تقسیم بندی آن ها کار بسیار مشکلی باشد. می توان گفت اکثر عکاسان در چندین سبک مختلف فعالیت می کنند که باعث می شود هر عکاس ژانر مخصوص به خود را در این هنر بوجود آورد. با شناختن سبک های عکاسی، نه تنها می توانید عکس های هنرمندانه هر سبک را بشناسید بلکه ممکن است با الهام گرفتن از آنها، سبک موردعلاقه خود را پیدا کنید. در ادامه با پرطرفدار ترین سبک های عکاسی بیشتر آشنا می شویم.
سبک عکاسی خیابانی street photography
این نوع از عکاسی توجه خود را روی اتفاقات روزمره شهری متمرکز کرده و به نوعی نگاهی طنز آمیز به این اتفاقات دارد و عموما دردهای جامعه را به تصویر می کشد. با اینکه گاهی پیش می آید که عکاسی خیابانی را با عکاسی خبری اشتباه می گیرند اما باید بدانیم در عکاسی خیابانی روایت خبر اهمیتی ندارد و بیشتر توجه این نوع عکاسی روی مردم و شهر است.عکس های خیابانی خوب، مخاطب را به تفکر وادار می کنند و در لحظات و اتفاقات ساده ای که معمولا بی توجه از کنارشان رد می شویم معنا و هدف می یابند. عکاسی خیابانی فرصتی فوق العاده برای تمرین خلاقیت و نیز فرصتی برای ثبت زندگی مردم و محیط اطرافشان است. یک عکاس خیابانی باید قادر به ثبت احساسات، حرکات و لحظاتی باشد که داستانی را برای مخاطب بازگو می کنند.
در سالهای بین 1975 تا 1980 عکاسان مشهور زیادی در زمینه عکاسی خیابانی فعالیت می کردند که این دوران را به دوران اوج و شکوفایی این سبک تبدیل کرد. کارتیه برسون، سائول لایتر و رابرو دوانو از عکاسان مشهور این سبک هستند.

سبک عکاسی خبری photo journalism
در عکاسی خبری که به آن عکاسی مستند نیز می گویند، عکس ها را بدون اغراق و دقیقا همانگونه که هستند ثبت می کنیم. درحالیکه یک خبرنگار از کلمات برای ثبت و روایت اخبار استفاده می کند؛ یک عکاس خبری همین کار را با عکس هایش انجام می دهد. آیا ضرب المثل “یک عکس هزاران کلمه ارزش دارد” را شنیده اید؟ گفته می شود این، همان نظریه اصلی پشت عکاسی خبری است. در این سبک عکاسی معمولا حتی از فتوشاپ و ویرایش عکس نیز استفاده نمی شود. شیوه ای از عکاسی خبری رایج شده است که به آن ژورنالیسم شهروندی می گویند. در این شیوه مردم عادی می توانند چه با دوربین عکاسی و چه با دوربین گوشی های همراه خود از حوادث و اخبار عکسبرداری کنند. گوردون پارکس از عکاسان مهم این سبک است. از عکاسان ایرانی این سبک نیز می توان نیوشا توکلیان و عباس عطار را نام برد. عکاسان این سبک، به طور گسترده مردم را در سراسر جهان از جنگ، بی عدالتی و حوادث دیگر مطلع کرده اند.

سبک عکاسی منظرهlandscape photography
عکس های منظره، عکس هایی از طبیعت و یا هر فضای بازی هستند که با اینکه عموما انسان یا اثرات او در این عکسها وجود ندارد اما از نظر تئوری حضورشان بلامانع است. بهترین عکس های این سبک، ارتباط خود عکاس با طبیعت و ماهیت جهان اطراف را در خود به تصویر می کشند. مخاطب با نگاه کردن به این عکس ها حس می کند در آنچا حضور دارد و احساسات عکاس در مواجهه با آن منظره را درک می کند. عکسبرداری از مناظر معمولا به دلایل مختلفی انجام می شود اما می توان گفت متداول ترین شکل آن ثبت مناظر و خاطرات در سفر است. در این سبک از عکاسی بیشتر از لنز های واید استفاده می شود. 4 عامل مهم در عکاسی از مناظر عبارتند از: نورپردازی خوب محیط، سوژه اصلی، پس زمینه و ترکیب بندی جالب. همچنین باید خاطرنشان کرد که این سبک از عکاسی گاهی با سبک عکاسی حیات وحش که در ادامه به آن می پردازیم اشتباه گرفته می شود.

سبک عکاسی حیات وحشwildlife photography
عکاسان در این سبک عکاسی تمرکز خود را بر ثبت تصاویر از حیات وحش و طبیعت بکر می گذارند و حیوانات اهلی نیز سوژه این عکاسان نیستند. در این سبک از عکاسی، عکاس باید مدت زمانی زیادی را در طبیعت بگذراند تا بتواند سوژه مناسبی را شکار کند. به همین دلیل این سبک صبر و علاقه زیادی می طلبد.در این سبک از عکاسی مانند بسیاری سبک های دیگر، هرچه عکاس زمان بیشتری با سوژه خود بگذراند؛ امکان اینکه تصویری که ثبت می کند صمیمانه تر باشد بیشتر است چرا که با گذر زمان عکاس سوژه خود را بهتر می شناسد. کری والینسکی و باب کاپوتو از عکاسان مطرح این سبک عکاسی هستند که تقریبا 64 سال سابقه عکاسی از حیات وحش برای نشنال جئوگرافی و مجلات دیگر را در رزومه خود دارند.
فرق عکاسی حیات وحش با عکاسی منظره در این است که در این سبک تصاویر می بایست فاقد حضور انسان و اثرات او باشند پس وجود هر پدیده ای مثل سیم برق، رد پا یا رد لاستیک ماشین که باعث از بین رفتن بکر بودن محیط شود در این سبک عکاسی ممنوع است.

سبک عکاسی هواییaerial photography
در عکاسی هوایی، تصاویر از ارتفاع بالاتر به وسیله هواپیما، بالگرد، هلی شات و بالون ها گرفته می شوند. این عکس ها چون نمای بزرگتری از محیط و پدیده ها ارائه می دهند بیشتر توسط محققان مورد استفاده قرار می گیرند. عکس های هوایی نقش حیاتی در نظارت نظامی پس از جنگ داشته است. همچنین این عکس ها به دلیل پتانسیل تشخیص موقعیت مکانی به صورت گسترده در کاوش های باستان شناسی مورد استفاده قرار می گیرد. از عکس های هوایی در نقشه برداری و تفسیر توپوگرافی نیز استفاده می شود که همین موضوع منجر به توسعه دو شاخه فتوگرامتری و تفسیر عکس شده است. عکس های هوایی بر اساس موقعیت محور دوربین به دو دسته عکس های عمودی و عکس های مایل یا مورب تقسیم می شوند. از عکس های هوایی مورب برای تولید فیلم، مطالعات محیطی و پروژه های هنری بیشتر استفاده می شود. این عکس ها بر اساس مقیاس تصویر نیز دسته بندی می شوند.

سبک عکاسی پرتره portrait photography
عکاسی پرتره که از محبوبترین سبک های عکاسی است به تصویر برداری از چهره انسان می پردازد. این سبک عکاسی به این صورت است که یک ویژگی یا خصوصیت سوژه برجسته می شود تا مخاطب را به فکر فرو برد. نورپردازی از عوامل مهم در این سبک است. در زمان های قدیم، به دلیل مخالفت های کلیسا و باورهای غلط مردم در این باره که با هر عکسبرداری از چهره شان قسمتی از روح آن ها در عکس ها به جا می ماند؛ مردم علاقه ای به عکاسی از چهره شان نداشتند. اما به مرور زمان مردم علاقه ی بیشتری به عکس ها پیدا کردند زیرا می توانستد چهره ی عزیزانشان را ثبت کرده و همراه خود داشته باشند.
عکاسی پرتره خود، دسته بندی های مختلفی نیز دارد. از عکاسان مشهور این سبک در دوره معاصر می توان از آنی لیبویتز نام برد که با هنرمندی بسیار از افراد مشهور زیادی عکس برداری کرده است.

سبک عکاسی اجسام بی جانstill life photography
در این سبک از عکاسی، سوژه اصلی عکاس اشیاء غیر متحرک و طبیعت بی جان است. در این ژانر از سبک های عکاسی دست عکاس برای چیدمان و ترکیب بندی سوژه ها بیشتر از سایر سبک ها باز است. با اینحال دو نوع عکاسی اجسام بی جان وجود دارد. یکی عکاسی از اجسام بی جان موجود یا کشف شده که در این نوع سوژه عکاس مجموعه عای تصادفی از اجسامی هستند که بدون کمک خارجی کنار هم قرار گرفته اند. نوع دیگر عکس های بی جان ایجاد شده هستند که سوژه شان اجسامی هستند که عکاس آن ها را کنار هم چیده است. نکته مهم در ثبت این عکس ها رعایت اصول ترکیب بندی و نورپردازی حرفه ای است.
از آنجاییکه این سبک عموما با عکاسی از محصولات اشتباه گرفته می شود؛ باید بدانید عکاسی از اجسام بی جان غالبا یک کل از عکاسی هنری است و لزوما برای فروش اقلامی که از آن ها عکسبرداری می شود طراحی نشده است. پل اوتربریج ، آلبرت رنگر پاتچ ، یوزف سودک ، یان گروور ، شارون کور و مارتین پار از عکاسان مطرح این سبک هستند.

سبک عکاسی نجومیastrophotography
عکاسان سبک عکاسی نجومی به ثبت تصاویر از اجرام آسمانی و سیارات می پردازند و از دوربین های حرفه ای و تلسکوپ استفاده می کنند. این سبک از عکاسی خود به چند دسته تقسیم می شود و تکنیک های متفاوتی دارد.
دسته بندی عکس های نجومی:
- عکاسی از اعماق فضا: این دسته عکس ها به تصاویر اجرام آسمانی دور از خورشید و منظومه شمسی اختصاص دارد و معمولا شامل عکاسی از سحابی ها، خوشه های ستاره ای و کهکشان ها می باشد.
- عکاسی از منظومه خورشیدی: این عکس ها براحتی با استفاده از تلسکوپ و دوربین وبکمکامپیوتر برداشته می شوند و شامل عکس های کهکشان راه شیری و منظومه شمسی هستند.
- عکاسی با میدان دید باز: این سری از عکس های نجومی به تصویربرداری از حرکت ستاره ها و تعییرات مکانی ماه و سایر اجرام آسمانی نزدیک زمین اختصاص دارد. در این روش عموما از دوربین های DSLR که از بهترین انواع دوربین های عکاسی هستند استفاده می شود.

سبک عکاسی تبلیغاتیadvertising photography
عکاسی تبلیغاتی نوعی از عکاسی است که هدف آن بازاریابی و جذب مشتریان برای کالا ها و خدمات است. وقتی به تبلیغی نگاه می کنیم اولین چیزی که نظر ما را جلب می کند چیست؟ نوشته های آگهی؟ اگر مانند اکثر مردم هستید احتمالا جواب شما منفی است. تصاویر اولین چیزی هستند که در تبلیغات توجه ما را جلب می کنند و باعث می شوند مطالعه تبلیغ را ادامه دهیم.
با گسترش شرکت های تولیدی و خدماتی، این سبک از عکاسی به یکی از سوداورترین سبک ها تبدیل شده است. در این سبک خلاقیت و نمایش هرچه بهتر سوژه برای جلب نظر مشتری از اهمیت بسزایی برخوردار است. در این سبک از عکاسی برای جلب نظر مشتری می توان عکسبرداری از خدمات و محصولات را به چندین شیوه انجام داد. مثلا می توان از محصول در حین استفاده یا در پس زمینه خالی و حتی موقعیت های غیر معمول عکس گرفت. عکاسی تبلیعاتی خود از نظر تفاوت سوژه ها، به چندین دسته تقسیم می شود.

سبک عکاسی صنعتیindustrial photography
سبک عکاسی صنعتی به دلیل نقاط مشترک زیاد معمولا با سبک عکاسی تبلیغاتی اشتباه گرفته می شود. اما باید بدانیم در عکاسی صنعتی تمرکز بیشتر روی بخش صنعتی شامل شرکت های مهندسی، کارخانه ها و فناوری است و به ثبت تصویر از ماشین آلات، تجهیزات و تیم کاری یک شرکت می پردازد. تصاویر در این سبک شامل عکس های از لوله های نفت و گاز، اجزای بدن مثل دندان ها و تجهیزات صنعتی کارخانه ها می باشد.
عکاسان این سبک باید به خوبی مجهز به لنز های واید و نورپردازی با کیفیت بالا باشند. افزودن یک فرد در عکس می تواند باعث ایجاد مقیاس شده و اندازه یک قطعه از ماین آلات را به مخاطبان نشان دهد. همچنین برای عکاسی که از تاسیسات صنعتی عکاسی می کند استفاده از تجهیزات ایمنی بسیار ضروری است. عکاسان صنعتی می بایست اطلاعات کافی درباره تجهیزات یا قطعات خاص و فرآیند کاری آنها داشته باشند تا بتوانند بهترین عکس ها را بگیرند.

سبک عکاسی معماریarchitectural photography
در این شاخه از هنر عکاسی توجه عکاس روی عکسبرداری از ساختمان ها و بناهای معماری است. معماری موضوعی محبوب برای عکاسان است زیرا هیچ دو سازه ای مشابه هم نیستند و هیچ دو زاویه ای تصاویر یکسانی ارائه نمی دهند. معماری به طراحی، مهندسی و ساخت بناها اشاره دارد. از رویکردهای مهم در این سبک، رویکرد ارتفاع ( the evelation) و چشم انداز (the prespective) است که در رویکرد ارتفاع تصویری ساده و دو بعدی از سازه ها داریم و در رویکرد چشم انداز تصویر سه بعدی. همچنین عکاسی معماری به دو نوع طراحی داخلی و خارجی تقسیم می شود.
در معماری شهری و گسترش شهرها این سبک از عکاسی نقش بسزایی دارد و می توان با استفاده از آن گسترش و تغییرات شهر را به نمایش گذاشت. آلبرت لوی از عکاسان مشهور این سبک در دهه 1870 است که از ساختمان های قدیمی عکاسی می کرد. از عکاسان ایرانی این سبک می توان محمدرضا دمیری گنجی را نام برد که در عکسبرداری از معماری ایرانی به خوبی جزئیات متقارن این اماکن را به تصویر می کشد.

سبک عکاسی مدfashion photography
سبک عکاسی فشن یا مد، ژانری از عکاسی است که بر روی نمایش دادن پوشاک، پارچه و دیگر اقلام مد تمرکز دارد. به این سبک از عکاسی گاهی عکاسی مدلینگ نیز گفته می شود. عکاسی مد خود به ۴ دسته عمده تقسیم می شود که شامل عکاسی مد خیابانی(street fashion photography)، عکاسی مد ادیتورال(editorial fashion photography) ، عکاسی مد روز مطرح(high fashion photography) و عکاسی مد کاتالوگ(catalog photography) می شود. از نکات مهم در عکاسی مد، تجهیزات عکاسی، نورپردازی حرفه ای و آشنایی عکاس با پارچه ها و جنس پوشاک است.
مارتین مونکاچی که به عنوان پدر عکاسی مد شناخته می شود یک عکاس خبری بود که برای اولین بار در سال 1933 یک تصویر مد را برای بازار هارپر در لانگ آیلند عکسبرداری کرد. ماریو تستینو نیز از عکاسان مشهور مد و تبلیغات است که برای شرکتی همچون گوچی عکسبرداری کرده است.

سبک عکاسی مفهومیconceptual photography
در این سبک از عکاسی، عکاس می بایست بتواند با عکس هایش مفهومی را خلق و به مخاطب انتقال دهد. هر تصویر پیام قدرتمندی را ضبط می کند و می تواند مفاهیم بسیار انتزاعی را در خود جای دهد. عکسهای مفهومی می توانند هممقاصد تبلیغاتی و هم هنری داشته باشند. همچنین در این سبک از نماد ها، استعاره ها و داستان پردازی استفاده می شود. اصطلاح عکاسی مفهومی اولین بار در دهه 1960 همزمان با اکتشافات اولیه درباره ویدیو آرت و هنر مفهومی استفاده شد. از شاخصه های مهم این سبک از عکاسی این است که عکاسان خود صحنه ها را طراحی می کنند و سوژه ها را با دقت آماده می کنند تا پیام و مفهوم مورد نظر خود را برجسته کنند.
این سبک عکاسی با گذشت سالها اهمیت خود را افزایش داده است و اکنون از سبک های مهم هنر عکاسی به ما می رود. از عکاسان مطرح این سبک می توان ادوارد روچا، ایمی استین، خسرو حسن زاده و صادق تیر افکن را نام برد.

سبک عکاسی انتزاعیabstract photography
عکس ها در این سبک به شدت مبهم هستند چرا که عکاس از تخیل و احساسات استفاده می کند تا عکس ها هر چه بیشتر ذهنی و دور از رئالیست باشند. این عکس ها طیف وسیعی از موضوعات را دربر می گیرند تا بتوانند ما را از محدوده امن خود خارج کرده و به تفکر وا دارند. این نوع عکس ها باعثث می شوند آنچه را که به وضوح می بینیم زیر سوال ببریم و از زاویه دیگری به آن نگاه کنیم. سه عامل مهم در عکاسی انتزاعی شکل، رنگ و بافت است.
می توان گفت تمامی سبک های عکاسی غریزی و ناخودآگاه هستند اما سبک انتزاعی بیشتر! وقتی به تصاویر این سبک می نگریم احساساتی شده و لزوما واکنشی منطقی نشان نمی دهیم. تصاویر در این سبک مستقیم نیستند و بیشتر پیچیده و رمزآلود هستند. از عکاسان ایرانی در این سبک می توان محمدرضا میرزایی را نام برد که بیشتر در زمینه صحنه های انتزاعی در عکاسی خیابانی کار می کند.

سبک عکاسی محیطی environmental photography
این سبک از عکاسی به عکسبرداری از محیط طبیعی به شکل هنری، تحقیقاتی یا نظارتی می پردازد. عکاسی محیطی می تواند نوعی حس حیرت در مخاطب به وجود آورد.عکس های خوب محیطی عکس هایی هستند که بتوانند داستان های سوژه ها را بیان کنند. محیط اطراف سوژه ها در این تصاویر به مخاطب نشان می دهد که این افراد کجا هستند، چه کاری می کنند و به طور کلی چه کسانی هستند. این مکان ها می توانند محل استراحت، محل کار، خانه یا حتی محیط بازی و گردش سوژه باشند.
آرنولد نیومن که به پدر عکاسی محیطی مشهور است ترجیح می داد در خانه یا محیط کار سوژه خود از او عکس بگیرد تا بتواند بینش شخصیتی سوژه را به نمایش بگذارد. همچنین با استفاده از این سبک از عکاسی و عکسبرداری از یک محیط در چندین زمان مختلف، عکاسان توانسته اند تاثیرات تغییرات اقلیمی را به نمایش بگذارند.

سبک عکاسی رویدادها event photography
همانطور که می دانید این سبک از سبک های سودآور و پرطرفدار در هنر عکاسی است. افرادی که به تازگی حرفه ی عکاسی را در پیش می گیرند در ابتدای کار خود و برای کسب تجربه به عکاسی از رویدادهای خاص مثل عروسی ها روی می آورند اما باید بدانیم این بدان معنی نیست که این سبک از عکاسی به مهارت و تخصص نیاز ندارد. عکاسان این سبک باید به ویژه در زمینه تدوین و ویرایش عکس ماهر باشند. عکاسی از رویدادها می تواند شامل رویداد های شرکتی، رویداد های خاص مثل مراسم های ازدواج، کنسرت ها و … باشد. اینگونه عکس ها اغلب ترکیبی از عکس های مستند و پرتره هستند. درباره تاریخچه عکاسی رویداد، می توان گفت این سبک عکاسی زمانی رواج پیدا کرد که دوربین های قابل حمل اختراع شدند.

سبک عکاسی ماکرو macro photography
عکاسی ماکرو سبکی از عکاسی است که در آن از سوژه ها در نمای نزدیک عکس می گیریم. معمولا در این سبک سوژه های کوچک مدنظر عکاس هستند و در این تصاویر سوژه موجود در عکس ها بزرگتر از اندازه حقیقی خود در طبیعت دیده می شود. برای این سبک از عکاسی از لنز های مخصوص استفاده می شود. جذابیت تصاویر ماکرو این است که در این عکس ها معمولا جزئیاتی از سوژه قابل تشخیص است که در تصویربرداری معمولی مشخص نمی شوند. اکثر موضوعات موردعلاقه عکاسان این سبک طبیعت، حشرات، گل ها و … هستند. از نکات مهم در این سبک عکاسی توجه به بزرگنمایی است. از لوازم مورد نیاز برای عکاسی ماکرو لنز ماکرو، اکستنشن تیوب و رینگ معکوس هستند. با خرید لنز های ماکرو مخصوص و دانستن ترفندهای فوکوس با گوشی، می توانید از این وسایل هوشمند نیز برای عکاسی ماکرو استفاده نمایید.

سبک عکاسی سیاه و سفید black and white photography
عکاسی سیاه و سفید، هنر استفاده از رنگ های مختلف خاکستری از سفید تا مشکی در عکسبرداری است. سابقه این ژانر از عکاسی بسیار طولانی و به اندازه عمر هنر عکاسی است. میتوانگفت عکاسی سیاه و سفید مدرن، با هنرمندی تمام، سنت های قدیمی عکاسی را زنده نگه داشته است؛ اما می توان گفت در عکاسی سیاه و سفید مدرن عکاس تلاش می کند با حذف رنگ توجه مخاطب را به فضای رازآلودی که ایجاد کرده است جلب کند. برای به تصویر کشیدن یک عکس سیاه و سفید خوب باید به نقش سایه و کنتراست در عکس برداری خود توجه ویژه داشته باشید. موضوعاتی که تضاد قابل توجهی بین روشن و تاریک ارائه می دهند سوژه های مناسبی برای عکاسی سیاه و سفید هستند.

این موارد از مهمترین و محبوبترین سبک های عکاسی بودند. اگر در زمینه عکاسی فعالیت می کنید و یا به این هنر علاقه دارید؛ اکنون به دانش کاملی از سبک های عکاسی دست یافتید که می توانید در فعالیت حرفه ای خود از آن بهره ببرید.