تعریف عکاسی صنعتی حرفه ای : 5 موردی که باید بدانید چیزی است که در این مقاله به آن پرداخته ایم. در این مقاله به تعریف عکاسی صنعتی حرفه ای، عکاس صنعتی و وظایف او، عکاسی تبلیغاتی صنعتی، مشکلات عکاسی صنعتی و تنوع حرفه عکاسی صنعتی اشاره کرده ایم. رشته ای که اساس آن ارائه جلوه مناسبی از محصول یا خط تولید هست.
تعریف عکاسی صنعتی حرفه ای
عکاسی صنعتی را می توان از متفاوت ترین شاخه های عکاسی دانست که کار آن نمایش جلوه ای ساده و در عین حال کامل و کاربردی برای معرفی محصول یا روند تولید صنعتی یا هر چیزی که مستقیم با تولیدات شرکتی در ارتباط است به مخاطب دانست. به همین دلیل عکاسی صنعتی بسیار گسترده و متنوع است.
هدف عکاسی صنعتی ارتباط مؤتر و کارساز با مخاطب است به نحوه ای که توجه وی را جلب کند و عکاس صنعتی برای این کار از جلوه های خاص و پیش زمینه های شلوغ و یا اغراق شده استفاده نمی کند چون آیتم های اضافی به جای محصول در کانون توجه بیننده قرار می گیرند. پس عکاس صنعتی سعی می کند عکسی را در معرض مخاطب بگذارد که دقیقا هدف کارفرما است را محقق سازد و ارتباط ساده ای با مخاطب شکل دهد.
عکاس صنعتی کیست و چه وظایفی دارد؟
عکاس صنعتی معمولا در شرکت ها، کارخانجات و رسانه ها کار می کند. او موظف است با بهره کامل از امکانات و تجهیزات مناسب و یا استفاده از پیش زمینه برای افزایش جذابیت بصری، محصول را دقیقا همانگونه که هست در معرض دید مخاطب بگذارد و در این حرفه، نظر شخصی یا احساسات و عواطف عکاس دخیل نیست. (بر خلاف رشته هایی مانند عکاسی پرتره، منظره و …)
این شغل وقتی جذابیت های خود را دارد که عکاس صنعتی نظرات کارفرمای خود را نه صرفا تقلید، بلکه با تحلیل و رسیدن به درکی مشترک و نقطه نظری یکسان اجرا کند و در این راه خلاقیت خود به شکل کنترل شده و در همان خط فکری به کار ببندد تا محصول به نحوه ای کارساز معرفی شود تا هم مورد پسند کارفرما باشد و هم جالب برای مخاطب.
نکته مورد توجه در این شغل درآمد تثبیت شده و قابل پیش بینی است. به طوری که برخلاف شاخه های دیگر عکاسی، با رزومه خوب و مناسب، پروژه های تبلیغاتی از سوی کارفرماهای حوزه های مختلف قابلیت انجام دارند و به میزان کیفیت کار عکاس صنعتی درآمد او نیز قابل توجه خواهد بود و دیگر نیاز به هزینه های گزاف راه اندازی گالری های عکس، پیدا کردن سرمایه گذار خوب و … نیست!
باید توجه کرد که عکاس صنعتی فقط مسئول ثبت عکس نیست بلکه باید با شناخت مناسبی از خط تولید، فرایند های کارخانجات و محصول داشته باشد و با تمرکز بر پروسه مربوطه و ابزار آلات صنعتی به بهترین نحو صنعت مربوطه را نمایش دهد.

مهم ترین زیر شاخه عکاسی صنعتی: عکاسی تبلیغاتی صنعتی
عکاسی تبلیغاتی، همان گونه که از اسمش پیداست، در پی معرفی محصول به صورت جذاب به مخاطب است که معمولا با استودیوهای بزرگ و ابزار های نورپردازی مختلف همراه است. در این رشته، این محصول (شامل مواد غذایی، پوشاک، وسایل خانه و آشپزخانه، خودرو و …) با حضور انسان یا بدون او (یا حتی حضور حیوانات!) در انواع رسانه ها (تلویزیون، شبکه های مجازی، بنر های تبلیغاتی و…) عرضه می شود و به جهت همین تنوع، اشخاص، ارگان و شرکت های متفاوتی به عنوان کارفرما فعالیت می کنند.
یکی از مهم ترین رقابت ها در دنیای صنعت و تجارت، عکاسی تبلیغاتی صنعتی می باشد. رقابتی که با رشد جامعه و مدرن شدن آن بیشتر و با ورود به شبکه های مختلف مجازی پرطرفدارتر شده است. به طوری که می توان آینده ای خوب برای این حرفه و افراد مشغول به کار در این حرفه متصور شد.
این حوزه، مانند بقیه رشته ها، برای موفقیت و تضمین کار نیازمند افراد با تجربه، خوش نام و موفق است. به صورتی که کارفرما امکانات مختلف برای سوژه را تهیه کند. عکاس نیز مانند دیگر شاخه های عکاسی باید مسلط به دوربین، استفاده از انواع لنز ها، شناخت نور، شناخت و استفاده از رنگ، انتخاب سه پایه مناسب و … باشد. خلاقیت های این افراد برای طراحی مناسب ژست اشخاص یا سوژه، کادر بندی و پس زمینه، بیش از پیش تضمین کننده موفقیت عکس و جذب شدن مخاطب است. البته همان طور که اشاره شد باید دقت کرد این آیتم ها همگی در خدمت هدف (معرفی سوژه) باشند و گرنه سوژه تبلیغاتی در حاشیه توجه قرار می گیرد.

مشکلات خاص عکاسی صنعتی!
متاسفانه در خیلی از کشور ها این رشته به صورت جداگانه و تخصصی در دانشگاه ها تدریس نمی شود و مهارت در آن نیازمند کسب تجربه زیاد، شناخت خط تولید، آزمون و خطا کردن و کمک گرفتن از افراد متخصص است که قبلا این راه را رفته اند. اما همواره عکسان صنعتی با مشکلاتی دست و پنجه نرم می کنند که به چند مورد به شکل مختصر اشاره خواهد شد:
برای عکاسی صنعتی که بعضا به عکاسی خط تولید در کارخانه و شرکت ها می پردازد مشکل نور از اساسی ترین مشکلات است؛ چون نه نور طبیعی مناسب وجود دارد و نه نور های مصنوعی استودیوها کاربردی و مورد استفاده هست، یا گاهی چند منبع نور به صورت طبیعی و مصنوعی در محل به صورت ناهماهنگ وجود دارد که عکس را شلخته می کند. این عکاس است که باید نور مناسب را پیدا کند و از امکانات موجود حداکثر استفاده را ببرد.
مشکل بعد پیدا کردن نمای مناسب برای عکاسی است و اگر عکاسی صنعتی برای خط تولید ها و شرکت ها باشد، استفاده از دوربین های قطع بزرگ سه پایه ای سنگین مخصوصا برای عکاسی از نمای خارجی ساختمان الزامی می شود ولی مشکل دیگر کیفیت عکس است که با استفاده از برخی لنز ها ناواقعی می شود و برآورده کردن همه این موارد همانطور که گفته شد بسته به شناخت و تسلط عکاس بر دوربین، لنز و سه پایه دارد.
موارد دیگر برای عکاسی های صنعتی که باید به آن ها دقت شود، توجه به امنیت مکان (برای برخی کارخانه ها مثل ذوب آهن)، نظافت محل مورد عکس برداری، نظم کارگران و اشخاص حاضر در عکس، تمیز و مناسب بودن دستگاه ها و … هست که اگر به آن ها توجه نشود می تواند دردسر ساز شود و یا کیفیت مطلوب کارفرما را برآورده نسازد و معمولا اصلاح این نواقص با نرم افزار های ادیت عکس غیر ممکن یا سخت است پس بهتر است در هنگام عکس برداری به این موارد توجه شود.
برای عکاسی صنعتی کارخانه ها گاهی عکس های هوایی و با استفاده از هلیکوپتر از نماهای ساختمان مورد نیاز است که مهم ترین عوامل توجه به جهت نور خورشید، وضعیت آب و هوا، استفاده از لنز مناسب در ارتفاع مناسب و … می باشد. البته به نیاز سوژه و شرایط ممکن است خلاقیت ها و تفاوت هایی درخور و مناسب انجام شود.
از تفاوت های اساسی عکاسی صنعتی و دیگر شاخه ها این است که کاستی های سوژه عکاسی در عکاسی صنعتی ابدا نشان داده نمی شوند و با ابتکار هایی سوژه ایده آل نشان داده می شود تا بتواند هدف خود یعنی جذب مخاطب را انجام دهد اما در شاخه های دیگر نه تنها این محدودیت وجود ندارد بلکه گاهی اشاره به آن ها جذاب باشد!
عکاسی صنعتی ؛ بسیار متنوع!
عکاسی صنعتی بسیار گسترده هست و ما در این مقاله تنها به گوشه ای از آن اشاره کردیم اما برای مثال می توان به این زیر شاخه ها که از مهم ترین ها هستند اشاره کرد: عکاسی معماری، عکاسی خودرو، عکاسی خط تولید، عکاسی تبلیغاتی محصول و ادیت عکاسی صنعتی که بازار کار متنوعی را برای علاقه مندان کار کردن در این رشته فراهم می سازد.