عکاسی خلاقانه چیست؟ 4 نکته مهم که باید بدانید چیزی ست که در این مقاله به آن پرداخته ایم. با سرعت بسیار زیاد رشد تکنولوژی و روی کار آمدن شاخه ها و اشخاص مختلف در یک حرفه، برگ برنده اشخاص و شرکت ها در هر رشته خلاقیت است و رشته عکاسی هم از این موضوع مستثنی نیست. در عصری که با در دسترس بودن تلفن های همراه جدید با دوربین های مختلف و کارآمد افراد را قادر به عکاسی می کند، جذب مخاطب در عکاسی خلاقانه اتفاق می افتد.
عکاسی خلاقانه و خطای دید
خطای دید از جالب ترین خلاقیت هاست که همواره چه برای مخاطب عام و چه تخصصی مورد توجه بوده است. خطای دید در واقع نوعی فریب ذهن است که گاهی اتفاقات عجیب و سورئال را ممکن می کند. عکاسانی که از این تکنیک در عکاسی استفاده می کنند ذهنی خلاق دارند که با چینش دقیق و حساب شده سوژه ها، سناریوی فریب ذهن و چشم مخاطب را می چینند.
گاهی این خطای دید، جدا از جنبه فانتزی بودن، راوی پیام یا داستانی مهم به مخاطب است. در واقع عکاس حرف جدی خود را با چاشنی طنز خطای دید بیان می کند تا به دل مخاطب بنشیند ولی همچنان او را به فکر فرو برد. همچنین می توان از خطای دید برای جلب نظر مخاطب در بیلبورد های سطح شهر استفاده کرد.

همانطور که می دانید زاویه دید از مهم ترین ارکان عکاسی است. اینکه عکاس سوژه خود را با چه نقطه نظری به مخاطب نشان دهد. گاهی برای عکاسی خلاقانه نیاز به سوژه های عجیب نداریم و تنها تغییر زاویه دید درست می تواند عکس را بسیار جالب تر کند. از موارد برجسته می توان به عکاسی از نماهای بالا، بزرگنمایی یا کوچک نمایی اغراق شده، استفاده از انعکاس در عناصر مختلف و استفاده از قابلیت های محیط اشاره کرد. البته ممکن است عکاس چند تا از موارد را با هم به کار بگیرد یا از یکی در جهت بروز دیگری استفاده کند. برای مثال استفاده از زاویه دید خلاقانه در عکاسی خطای دید بسیار مهم و تاثیر گذار است.

عکاسی خلاقانه از موجودات زنده
موجودات زنده، چه حیوانات و حشرات و چه انسان ها به واسطه انعطاف و تنوع ژست همواره از جذابترین گزینه ها برای یک عکس خلاقانه اند. عکاسی از غریبه ها همیشه راه خوبی برای نزدیک شدن به مخاطب است و می تواند به درک خوبی از شرایط و محیط زندگی اقشار مختلف، آشنایی با اقوام و رسوم مختلف و حتی انسان های سراسر دنیا شود و تنها لازم است جسارتش را داشته باشیم! البته عکاسی از خود به عنوان شخص عکاس، ممکن است برای مخاطب عام جالب باشد.
برای عکاسی از موجدات زنده نباید از دردسرهای فراوان آن غافل شد که عمدتا گریبان گیر عکاسان حیات وحش و مستند است، از جمله مشکلات می توان به خطر آسیب دیدن از موجودات درنده و وحشی، سفر ها و تطابق با اقلیم های مختلف برای عکاسی از موحودی در زیستگاهی خاص خودش و … اشاره کرد. البته نکته مثبت آن این است که جنبه مصنوعی بودن عکاسی از انسان را ندارد و حس طبیعت همیشه در آن جاری ست. البته عکاسی از مجودات می تواند در محیط های شهری انجام شود که صد البته برای همه موجودات مقدور نیست.
البته باید توجه کرد حقوق انسان ها و حقوق حیوانات نقض نشود. عکاسی از حیوانات نباید موجب آسیب به او و محیط زندگی اش شود. نشر عکس غریبه ها هم نیازمند اجازه شخص است!
داستان گویی
گاهی یک عکس از یک منظره یا سوژه جذابیتی برای مخاطب ندارد؛ در واقع او به دنبال حرفی در پشت عکس است و این جاست که عکاس با خلاقیت خود می تواند راوی یک ماجرا و داستان کوتاه یا حتی در میان گذاشتن یک احساس باشد. برای این مسئله عکاس می تواند از دو یا چند عکس متوالی و در کنار هم برای خلق ماجرا استفاده کند یا گاهی عکاس دست به دامن نوشتن و عکس نوشته سازی می شود، هرچند ارزش هنری بیشتر آن است که تنها با زبان تصویر بیان شود.
عکاسان مستند و یا عکاسان خبری گاهی از این مورد برای بیان آن خبر و اتفاق استفاده می کنند. در واقع با زبان عکس، با مخاطب در سراسر دنیا با هر زبان و فرهنگ و ملیتی ارتباط برقرار می کنند. گاهی هم از این تکنیک برای نشان دادن تفاوت یک مکان یا یک شخص در مدت زمان مشخصی استفاده می کنند که این تفاوت می تواند راوی داستانی در ورای آن باشد.

شهر و اجسام بی جان
به نظر می رسد عکاسی ها از طبیعت و مناظر طبیعی -در عین زیبا بودن- قدیمی شده. خیلی از ما عکس های زیادی از یک کلبه چوبی جنگلی در کنار رودخانه، آبشاری عظیم در دل کوه، شب های پرستاره کویر و از این دست ها زیاد دیده ایم. صد البته خلاقیت هیچ وقت پایان پذیر نیست و هنوز می توان عکس های زیبای از این مناظر ثبت کرد ولی خیلی وقت ها مخاطب به دنبال تصویری ست که با آن راحت تر ارتباط بگیرد و آسان تر درکش کند. با رشد شهرنشینی، ثبت عکس شهر از موراد جالب برای عکاسان شده است. از عکاسی آسمان خراش ها و برج ها گرفته تا عکاسی خیابان ها و کافه ها و جمعیت.
عکاسی کردن از یک میز کار یا خودرو هم می تواند جذاب تر از عکاسی از گل و گیاه و درختان باشد. در واقع هرچه موضوع و سوژه بکر تر باشد می توان نوآوری و خلاقیت های جدیدی به کار برد و استفاده از خلاقیت های جدید برای عکاس نیز آسان تر خواهد بود. البته می توان از این خلاقیت های عکاسی از اجسام بی جان در عکاسی تبلیغاتی و عکاسی صنعتی نیز استفاده کرد.
